Αυτή η ενότητα ασχολείται με την προετοιμασία για τη διαδικασία Σχεδιαστικής Σκέψης.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Σχεδιαστική Σκέψη δεν είναι μια μεθοδολογία, αλλά μια διαδικασία που ενσωματώνει πολλές διαφορετικές μεθόδους προκειμένου να επιτύχουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τα προβλήματα που θέλουμε να λύσουμε.
Σε αυτή την ενότητα θα μάθετε πώς να προετοιμάσετε την ομάδα σας και τον εαυτό σας για να διεκπεραιώσετε όσον το δυνατό καλύτερα, έργο που έχετε μπροστά σας. Θα έχετε έναν κατάλογο χρήσιμων εργαλείων και μεθοδολογιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, και τέλος, θα μάθετε πώς να σκεφτείτε την πρόκληση για τη διαδικασία του Design Thinking.
Ας ξεκινήσουμε...
Οι συντονιστές πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τη μεθοδολογία της Σχεδιαστικής Σκέψης. Συνιστάται 1 συντονιστής ανά ομάδα εργασίας (π.χ., με 15 συμμετέχοντες στο εργαστήριο: 3 συντονιστές για 3 ομάδες). Ο γενικός συντονιστής μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Η ομάδα προσωπικού θα πρέπει να προετοιμάσει από κοινού ολόκληρη τη διαδικασία και να καθορίσει τους κανόνες.
Οι διάφορες φάσεις και μέθοδοι της διαδικασίας Σχεδιαστικής Σκέψης απαιτούν διαφορετικές λειτουργίες ενός χώρου εργασίας. Ενώ η ομάδα θα χρειαστεί άφθονο χώρο για να συλλέξει και να τεκμηριώσει τα δεδομένα της στη φάση της σύνθεσης, μπορεί να έχει διαφορετικές απαιτήσεις κατά την κατασκευή πρωτοτύπων ή τη δοκιμή. Είναι χρήσιμο να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος χώρος εργασίας, ο οποίος επιτρέπει στην ομάδα να μετακινείται, να χρησιμοποιεί τον χώρο με διαφορετικό τρόπο και να αλλάζει σκηνικό. Ένας πολύ καλός τρόπος για να χακάρετε έναν χώρο εργασίας είναι να έχετε κινητά έπιπλα σε τροχούς και άφθονο ελεύθερο χώρο στους τοίχους. Η ομάδα θα πρέπει να αισθάνεται άνετα να χρησιμοποιεί τον χώρο όπως χρειάζεται.
Να είστε ξεκάθαροι και διαφανείς εκ των προτέρων για το πόσες συνεδρίες εργαστηρίου αναμένεται να παρακολουθήσουν και τι αναμένεται από αυτούς εκτός από αυτές τις συνεδρίες. Προγραμματίστε το και καταγράψτε το, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις.
Τι θα συμβεί με τα αποτελέσματα, ποιες είναι οι προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών; Σε ποιο πλαίσιο εντάσσεται το έργο; Αφιερώστε χρόνο για να συζητήσετε αυτά τα ερωτήματα με την ομάδα και παρέχετε επαρκές πλαίσιο.
Τα παρακάτω εργαλεία και υλικά συνιστώνται από έμπειρους <<Design Thinkers>>. Είναι προτιμητέα, αλλά όχι τελικά, και οι χρήστες μπορούν να τα τροποποιήσουν ανάλογα με τις ανάγκες και τους πόρους τους.
Η χρονομέτρηση επιτρέπει στις ομάδες να εργάζονται σε ειδικά χρονικά διαστήματα. Ο καθορισμός περιορισμένου χρόνου για συγκεκριμένα βήματα εργασίας μας βοηθά να συγκεντρωθούμε ως ομάδα και μας αποτρέπει από το να μπαίνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις. Ένα χρονόμετρο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μας βοηθάει με το time boxing. Υπάρχει ως φυσικό χρονόμετρο ή μπορεί να κατεβεί ως εφαρμογή.
Είναι σύνηθες να χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητες σημειώσεις. Λόγω της ευέλικτης χρηστικότητάς τους είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Μόλις τοποθετηθούν στον τοίχο, μπορούν να μετακινηθούν, να ομαδοποιηθούν, να χρωματιστούν, να τεκμηριωθούν, να μεταβιβαστούν ή απλώς να αφαιρεθούν ξανά. Καλύτερα να έχετε πολλές παρά λίγες. Είναι σημαντικό οι αυτοκόλλητες σημειώσεις να είναι ευανάγνωστες (σύντομα, κεφαλαία γράμματα ή/και οπτικοποιημένες επεξηγήσεις).
Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μεγέθη: Μολύβια για τον πίνακα και το flip chart σε πολλά χρώματα και μικρότερα μαύρα για να γράφετε στις αυτοκόλλητες σημειώσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά για κάθε συμμετέχοντα και ότι έχουν ευρύτερες μύτες.
Το καφέ χαρτί σας επιτρέπει να μετατρέψετε τους τοίχους σε καμβάδες για εργασία και ζωγραφική. Μπορείτε να προετοιμάσετε εκ των προτέρων πλαίσια και πρότυπα για την ομαδική εργασία σε καφέ χαρτί, ώστε να τα έχετε πρόχειρα στο εργαστήριο. Επιπλέον, μπορείτε εύκολα να τα τυλίξετε μετά το εργαστήριο και να "αποθηκεύσετε" ό,τι έχουν δουλέψει οι ομάδες.
Τα κουδούνια σηματοδοτούν το τέλος των εργασιών και είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρούν τις ομάδες σε συγχρονισμό και να προσφέρουν ένα διακριτικό σήμα στους συμμετέχοντες για να στρέψουν την προσοχή τους μακριά από την ομαδική εργασία.
Η μουσική κάνει θαύματα, ειδικά σε φάσεις όπως η ιδεοληψία. Έχετε πρόχειρο ένα μικρό ηχείο για να παίζετε μερικές απαλές, αισιόδοξες μελωδίες. Να γνωρίζετε όμως ότι μερικές φορές μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό να ακούγεται μουσική υπόκρουση και οι ομάδες να μιλούν δυνατά, γεγονός που μπορεί να στρεσάρει τους συμμετέχοντες. Γι' αυτό προσέξτε πότε και ποια μουσική να παίζετε.
Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόκληση, αλλά το λευκό χαρτί και τα χαρτόκουτα είναι πάντα καλά. Οι καθαριστές σωλήνων, η μονωτική ταινία, τα παλιά περιοδικά, τα λαστιχάκια, το αλουμινόχαρτο, το ψαλίδι, η κόλλα και, φυσικά, τα τουβλάκια Lego είναι επίσης μια καλή αρχή.
Κάντε κλικ στο κουμπί CC στο βίντεο για υπότιτλους
Μια ποικιλόμορφη ομάδα επιτρέπει τη σύγκρουση διαφορετικών ιδεών, προοπτικών και προσεγγίσεων. Η εργασία σε μια διεπιστημονική ομάδα θα διευρύνει τον ορίζοντά σας και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο εύρος σκέψεων και ιδεών. Κατά τη συγκρότηση μιας ομάδας Design Thinking θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας:
Η εργασία με τη Σκέψη Σχεδιασμού είναι διαφορετική από τους συνήθεις τρόπους εργασίας. Πριν ξεκινήσετε ενημερώστε διεξοδικά τους συμμετέχοντες ή/και τα μέλη της ομάδας σας. Εάν είναι εξοικειωμένοι με το Design Thinking μοιραστείτε μαζί τους τον σχεδιασμό σας, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή αντίληψη του έργου και του πεδίου εφαρμογής. Εάν οι συμμετέχοντες δεν είναι εξοικειωμένοι με το Design Thinking, είναι σημαντικό να τους ενημερώσετε γιατί θέλετε να εργαστείτε με αυτή τη μεθοδολογία και διαδικασία.
Δώστε τον τόνο για το έργο με το να είστε ανοιχτοί και παιχνιδιάρηδες αλλά και δομημένοι. Ενεργοποιήστε τη συνεργασία και το άνοιγμα από την αρχή με ένα μεγαλύτερο check-in όπου όλα τα μέλη της ομάδας παρουσιάζουν το ιστορικό τους και μοιράζονται τις προσδοκίες και τις επιθυμίες τους.
Ως ομάδα είναι πολύτιμο να ξεκινάτε κάθε εργάσιμη ημέρα/συνεδρίαση με ένα check-in όπου κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να μοιραστεί ό,τι (σ)θέλει να μοιραστεί. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή ανταλλαγής προσωπικών πραγμάτων αλλά και ανταλλαγής προσδοκιών και υποχρεώσεων για την ημέρα. Αυτό το εργαλείο μας βοηθά να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο και ενσυναίσθηση στην ομάδα μας. Γνωρίζοντας πώς αισθάνονται τα μέλη της ομάδας μας και κατανοώντας τις προσδοκίες τους θα έρθουμε πιο κοντά και θα αποφύγουμε τις συγκρούσεις.
Στο τέλος μιας εργάσιμης ημέρας/συνεδρίας μπορούμε να ολοκληρώσουμε με ένα check-out. Μοιραστείτε πώς πήγαν τα πράγματα για εσάς, σκεφτείτε τις προσδοκίες σας από κοινού και ορίστε τα to do για τα επόμενα βήματα. Η διατήρηση αυτού του εργαλείου θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια κοινή γλώσσα και πορεία.
Κάντε κλικ στο κουμπί CC στο βίντεο για υπότιτλους
Η Πρόκληση Σχεδιαστικής Σκέψης είναι μια αρχικά διατυπωμένη πρόταση που χρησιμεύει στην ομάδα ως σημείο εκκίνησης. Η ανάπτυξη και η διατύπωση μιας πρόκλησής αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας της Σχεδιαστικής Σκέψης και δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται. Η πρόκλησή παρέχει το πλαίσιο και την κατεύθυνση του έργου σας και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι καλά μελετημένη και επακριβώς διατυπωμένη.
Κάντε κλικ στο κουμπί CC στο βίντεο για υπότιτλους
Ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτετε για το έργο σας, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε το πεδίο εφαρμογής της πρόκλησής σας:
Οι προκλήσεις πιο συγκεκριμένης φύσης είναι καταλληλότερες για σύντομα έργα. Ένα συγκεκριμένο πρόβλημα χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι αφορά μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα χρηστών, έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, έχει λίγες ή παρόμοιες προβληματικές περιοχές και αντιμετωπίζει ανάγκες σε περιορισμένο βαθμό. Συνεπώς, τα αποτελέσματα είναι ευκολότερο να ελεγχθούν και να προβλεφθούν, αλλά η πρόκληση μπορεί επίσης να είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα για την ομάδα και να εμποδίζει την καινοτομία λόγω του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της.
Μια πολύ ανοιχτή πρόκληση, από την άλλη πλευρά, ανοίγει ένα ευρύτερο πλαίσιο και ένα πλήθος προβλημάτων και αναγκών. Επομένως, μια ανοιχτή πρόκληση είναι καταλληλότερη για μεγαλύτερα έργα με στόχο την ανακάλυψη άγνωστων αναγκών και ευκαιριών. Προσφέρει χώρο για πιο καινοτόμες ιδέες και σκέψεις. Τα μειονεκτήματά της, ωστόσο, είναι η δυσκολία διαχείρισης του έργου και ο κίνδυνος υπερφόρτωσης της ομάδας.
Για παραδείγματα διαφορετικών προβλημάτων και συνεπώς διαφορετικών τύπων προκλήσεων της Σχεδιαστικής Σκέψης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις περιγραφές ιστοριών περίπτωσης (Μελέτες Περίπτωσης) με συγκεκριμένες διαδικασίες Σχεδιαστικής Σκέψης που εφαρμόζονται στους ακόλουθους τομείς:
Τώρα είστε πλήρως προετοιμασμένοι για να ξεκινήσετε τη δική σας διαδικασία σχεδιαστικής σκέψης.
Στην επόμενη ενότητα θα εισαχθείτε στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας σχεδιαστικής σκέψης:
Πηγαίνετε στο μάθημα εδώ: Διαδικασία σχεδιαστικής σκέψης
Congratulations |
Exercise | Result | Your answer | Correct answer |