Brainstorm og energizers er limen i en god designtænkningsproces.
Det kan være noget af en udfordring at komme med gode ideer på kommando, især når man er træt og frustreret over, at man endnu ikke kan se lyset for enden af tunnelen.
Så gode brinstorm-metoder er afgørende for at udløse dine kreative idéer, og hvis en af dem ikke virker, så prøv bare en anden!
Som facilitator skal du også være i stand til at vurdere dit team for at finde ud af, hvornår de har brug for en lille opkvikker. I dette modul kan du finde nogle ideer til energizers, der kan give dit team fornyet energi til endnu en runde i ringen.
At bruge brainstorming i Designtænkning giver en eksplosion af kreativitet og teamwork. Det er som en legeplads for idéer, hvor alles stemmer får en chance. Denne livlige proces forvandler brainstormsessioner til en sjov, fælles innovationsdans, der sikrer, at det endelige design ikke bare er godt, men enestående.
Du kan vælge mellem en række forskellige typer brainstorming: Stille eller højlydt, fysisk eller fordybende, kollektiv eller individuel. Men fælles for dem alle er, at de genererer masser af ideer. I brainstormfasen er kvantitet en prioritet.
Det er bedre at have mange idéer at vælge imellem i de næste faser, så hvis en af metoderne ikke ser ud til at virke, så prøv nogle andre for at se, om du kan få den kreative ånd i gang.
Find en genstand, der kan kastes rundt blandt deltagerne. Få teamet til at stå i en cirkel. Kast genstanden til en i teamet. Personen, der modtager genstanden, siger en idé højt. Så kaster personen genstanden videre til en anden, der siger en idé højt. Fortsæt videre på den måde. Husk at have en til at stå uden for cirklen og skrive alle idéerne ned.
Pointen med denne øvelse er at tænke hurtigt og tilsidesætte de mentale blokeringer, vi har for vores egne ideer. Men det kan være svært at blive sat i centrum, så hvis du ikke kan komme i tanke om noget, siger du bare pas, og sender kartoflen videre. Husk, at den er varm, så hold illusionen i live.
Klik på CC-ikonet i Videoen for at se undertekster
Nogle gange har man brug for et andet perspektiv! Lig i en cirkel på gulvet med jeres hoveder ind mod midten, så I danner en stjerne. Begynd at idégenerere på jeres ”Hvordan kan vi”-spørgsmål. Lav en højlydt brainstorm, så I kan følge op på hinandens idéer. Smid jeres sticky notes med idéerne ind i midten af cirklen over jeres hoveder.
Dette er altid en sjov øvelse, og det vigtigste er at lade sig inspirere af de andre og bygge videre på dem. Den akavede position og nærheden til dine teammedlemmer skaber et særligt bånd. Hav det sjovt og grin, og lån og byg videre på hinandens ideer.
Klik på CC-ikonet i videoen for at se undertekster
Bevægelse er fantastisk til at få de kreative muskler i gang. Få hele teamet til at bevæge sig rundt i en cirkel foran en tavle. Hver gang du kommer forbi tavlen, sætter du en sticky note med en idé på tavlen. Sig idéen højt, så andre kan bygge videre på den.
Variation
Gå rundt i en cirkel og skriv dine idéer i stilhed, og sæt dem derefter på ryggen af personen foran dig. Efter tidsintervallet indsamles ideerne, og de sættes op på tavlen.
At bevæge sig rundt er en god måde at få ideer på, og du kan følge de andres proces, som kan inspirere dig til at skrive flere ideer ned
Klik på CC-ikonet i Videoen for at se undertekster
Her handler det om at udforske radikalt modsatte retninger. Gør det ved at vende jeres ”Hvordan kan vi”-spørgsmål på hovedet og brainstorm på det. Hvis for eksempel jeres ”Hvordan kan vi”-spørgsmål er: Hvordan kan vi forvandle lufthavnen til en legeplads? vil det modsatte være: Hvordan kan vi forvandle lufthavnen til et fængsel? eller noget tilsvarende. Den slags idéer kan kaste nye tanker og løsninger ind i den aktuelle udfordring.
Denne metode bør naturligvis ikke bruges som den eneste, du prøver. Men negativ brainstorming kan vise sig at være en effektiv måde at bryde inertien i en brainstormproces. Hvis det eneste, du kan komme i tanke om, er grunde til, at din idé ikke kan fungere - så tag det til dig, og lad dine værste idéer komme til live. Om ikke andet vil du være i stand til at afvise dem og måske komme op med noget bedre på grund af det.
Hvis du føler, at teamet sidder fast, kan det være godt at gøre brug af analogier. Det giver teamets tanker en anden retning og frisætter dem fra bekymringer om realiteter. Spørg ”Hvordan ville Superman løse det problem?” Afhængigt af din udfordring kan du også gøre brug af andre kontekster. ”Hvordan ville Apple løse problemet?” eller IKEA eller et andet brand eller en fiktiv person, som alle kender, og som står for bestemte værdier.
Pointen med denne metode er at frigøre sig fra kravet om realisme eller gennemførlighed. Det er OK at tænke på magiske løsninger, hvis vi senere kan komme på en faktisk måde at få det gjort på. Men at have adgang til superkræfter kan give dig ideer, som du ellers aldrig ville have tænkt på.
Dette er en god metode til at komme dybere ned i ideerne:
Del dit team op i grupper af 4 (hvis muligt, ellers er alle i samme gruppe). Alle i teamet får et blankt A4-papir. Fold det 3 gange, så du har 8 forskellige felter. Alle vælger en idé, som de vil udvikle, og skriver den i det første felt. Byg videre på denne idé i det næste felt. Tilføj noget, eller find på en variation af den.
Derefter: Giv det papir til en anden i dit team, og du får et papir fra en anden. Byg videre på idéen fra det sidste felt. Til sidst har du 7 runder og 20 ideer pr. gruppe.
Denne metode lyder tidskrævende, men du kan lave hele øvelsen på under 20 minutter, hvis du får 2 minutter til hver runde.
Inspiration er afgørende for at generere idéer. Så føl jer også fri til at se, hvad der er kommet ud af andre teams brainstorm. Gå en tur rundt i workshopområdet, kig på de noter, der er hængt op og læs nogle tilfældige. I kan samle indsigter, observationer og idéer fra de andre. Tag dem med tilbage til dit team og del dem.
Dette fungerer bedst, hvis I er et stort team, der er opdelt i grupper, men du kan også bare bruge denne teknik som en opfølgning på en anden brainstorm. Brug 2 minutter på at læse tavlen, se om du kan få øje på noget, der udløser flere ideer i dig, og tilføj dem til tavlen.
Som du allerede har lært, bør brainstorming være en sjov aktivitet, der efterlader dig med masser af gode (og mindre gode) ideer, som du kan arbejde videre med i næste fase. Bare husk disse tips:
Byg på andres idéer
Vi brainstormer i team, fordi vi ønsker at få erfaringer og den kreative energi fra mange mennesker i forhold til at løse problemet. I idégenerering er det vigtigt ikke at arbejde alene, men i fællesskab hoppe ind og ud af hinandens tankeprocesser og berige ens egen tænkning på den baggrund.
En samtale ad gangen
Det er vanskeligt at bygge på hinandens idéer, hvis der kører flere forskellige samtaler på én gang. Designtænkning og særligt idégenerering er en fælles udforskning. Sørg for, at teamet altid er på linje, og at der kun er én person, der taler ad gangen.
Hold fokus på emnet
Vi ønsker at bruge tiden effektivt. Det er let at komme på afveje. Når vi laver teamarbejde, skal vi kunne stole på, at alle i teamet er fokuserede og involverede i teamets tankeprocesser. Med en god tidsstyring er der tid både til fokuseret arbejde og fokuserede pauser. Respekter pauserne!
Vær visuel
I vores arbejde gør vi for det meste brug af det talte og skrevne sprog. Men tegninger og skitser giver andre udtryksformer og illustrerer dine idéer yderligere. Tegninger tiltrækker sig også opmærksomhed.
Gå efter kvantitet
Man siger: ”Hvis du vil have gode idéer, må du først have masser af idéer”. Du ønsker at få alle de ting, dit team kan forestille sig, ud af dem. Der er en tid til at generere idéer og en tid til at evaluere idéer. Nu er det tid til at producere dem i massevis.
Undgå vurdering
Når man ønsker at frembringe et stort flow af idéer, er det værste, man kan gøre, at være kritisk over for idéerne. Det er godt at være kritisk, men ikke når man skal i gang med at starte en brainstorm. Så sørg for, at alle i teamet ved, at nu er alt værdifuldt, og at I vil være kritiske over for idéerne på et senere tidspunkt.
Hav det sjovt
Hvis man er under pres, kan man ikke tænke frit. Sørg for, at du og dit team er afslappede, men fokuserede på opgaven. Søg at eliminere pres udefra som deadlines og forventninger til udbyttet. Når vi har det sjovt, får vi mere lyst til at udtrykke vores meninger og også til at komme frem med ualmindelige idéer. Det er målet!
Tilskynd til vilde idéer
Fordi vi søger innovative måder at løse et problem, er det nødvendigt at komme bag om det kendte, det almindelige og det forventede. Tilskynd til idéer, der måske nok ikke er realistiske nu. Intet er umuligt.
Nu har du fået ny inspiration til sjove brainstorms og energizers, og det er tid til at afprøve dem selv.
Brug dem, når som helst du har brug for at få nogle ideer i dit team, og find dem, som du er mest tryg ved.
Section completed |
Exercise | Result | Your answer | Correct answer |