Ο καταιγισμός ιδεών και οι ενεργοποιητές είναι η κόλλα μιας καλής διαδικασίας σχεδιαστικής σκέψης.
Μπορεί ωστόσο, να είναι μεγάλη πρόκληση να σκεφτείτε καλές ιδέες όταν είστε κουρασμένοι και απογοητευμένοι.
Έτσι, οι καλές μέθοδοι καταιγισμού ιδεών είναι απαραίτητες για να ενεργοποιήσετε τις δημιουργικές σας ιδέες, και αν μία από αυτές δεν δουλέψει, τότε απλά δοκιμάστε μια άλλη!
Επίσης, ως συντονιστής πρέπει να είστε σε θέση να καταγράφετε την ομάδα σας για να μάθετε πότε χρειάζεται μια μικρή ανάσα. Σε αυτήν την ενότητα μπορείτε να βρείτε μερικές ιδέες για ενεργοποιητές που θα αναζωογονήσουν την ομάδα σας για έναν ακόμη γύρο στο ρινγκ.
Η υιοθέτηση του καταιγισμού ιδεών στο πλαίσιο της σχεδιαστικής σκέψης δίνει μια έκρηξη δημιουργικότητας και ομαδικής εργασίας. Είναι σαν μια παιδική χαρά ιδεών, όπου η φωνή όλων έχει την ευκαιρία να ακουστεί. Αυτή η ζωηρή διαδικασία μετατρέπει τις συνεδρίες καταιγισμού ιδεών σε έναν διασκεδαστικό, συνεργατικό χορό καινοτομίας, εξασφαλίζοντας ότι ο τελικός σχεδιασμός δεν είναι απλώς καλός αλλά εξαιρετικός.
Μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία διαφορετικών τύπων καταιγισμού ιδεών: Ήσυχο ή δυνατό, φυσικό ή καθηλωτικό, συλλογικό ή ατομικό. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων αυτών είναι ότι παράγουν πολλές ιδέες. Στη φάση του καταιγισμού ιδεών η ποσότητα αποτελεί προτεραιότητα.
Είναι καλύτερο να έχετε πολλές ιδέες για να επιλέξετε από τις επόμενες φάσεις, οπότε αν μια από τις μεθόδους δεν φαίνεται να λειτουργεί, δοκιμάστε κάποιες άλλες για να δείτε αν μπορείτε να ενεργοποιήσετε το δημιουργικό πνεύμα.
Διαλέξτε ένα αντικείμενο για να το πετάξετε. Βάλτε την ομάδα σε κύκλο. Πετάξτε το αντικείμενο σε κάποιον. Αυτό το άτομο πρέπει να πει δυνατά μια ιδέα και να πετάξει την πατάτα σε κάποιον άλλο, ο οποίος πρέπει να πει μια ιδέα και ούτω καθεξής. Θυμηθείτε να έχετε κάποιον που στέκεται δίπλα στον κύκλο για να γράφει όλες τις ιδέες!
Το νόημα αυτής της άσκησης είναι να σκεφτόμαστε γρήγορα και να παρακάμπτουμε τα νοητικά μπλοκαρίσματα που έχουμε από δικές μας σκέψεις. Αλλά το να βρεθείτε σε δύσκολη θέση μπορεί να είναι δύσκολο, οπότε αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα, απλά πείτε πάσο και δώστε την πατάτα παρακάτω. Θυμηθείτε ότι είναι καυτή, οπότε κρατήστε την ψευδαίσθηση ζωντανή.
Κάντε κλικ στο κουμπί CC στο βίντεο για υπότιτλους
Μερικές φορές χρειάζεστε μια διαφορετική οπτική γωνία! Ξαπλώστε στο πάτωμα στη μέση για να σχηματίσετε ένα αστέρι και αρχίστε να σκέφτεστε ένα ερώτημα για το Πώς θα μπορούσαμε... Κάντε το δυνατά, ώστε οι άλλοι να μπορούν να αντιληφθούν την ιδέα σας. Βάλτε τα αυτοκόλλητα με τις ιδέες πίσω από τα κεφάλια σας.
Αυτή είναι πάντα μια διασκεδαστική άσκηση, και το κύριο θέμα είναι να εμπνευστείτε από τους άλλους και να βασιστείτε σε αυτές. Η αμήχανη θέση και η εγγύτητα με τα μέλη της ομάδας σας δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό. Διασκεδάστε, γελάστε, δανειστείτε και χτίστε τις ιδέες του άλλου.
Κάντε κλικ στο κουμπί CC στο βίντεο για υπότιτλους
Η συγκεκριμένη άσκηση είναι ιδανική για να ενεργοποιηθούν οι δημιουργικοί μύες. Με όλη την ομάδα, ξεκινήστε να περπατάτε κυκλικά μπροστά από έναν πίνακα. Κάθε φορά που περνάτε δίπλα από τον πίνακα κολλήστε ένα αυτοκόλλητο που γράφει μια ιδέα. Κάντε το δυνατά, ώστε οι άλλοι να μπορούν να γνωρίζουν τις ιδέες σας.
Παραλλαγή
Περπατήστε σε κύκλο και γράψτε τις ιδέες σας σιωπηλά, Στη συνέχεια, βάλτε τις στην πλάτη του μπροστινού σας. Μετά το TimeBox συλλέξτε τις ιδέες και βάλτε τις στον πίνακα.
Η μετακίνηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πυροδοτήσετε ιδέες και μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία άλλων που μπορεί να σας εμπνεύσει να γράψετε περισσότερες ιδέες.
Κάντε κλικ στο κουμπί CC στο βίντεο για υπότιτλους
Πρόκειται για την εξερεύνηση της αντίθετης κατεύθυνσης. Γι' αυτό, αντιστρέψετε την ερώτηση "Πώς θα μπορούσαμε;". Για παράδειγμα, αν η ερώτηση σας είναι: "Πώς θα μπορούσαμε να..μετατρέψουμε ένα αεροδρόμιο σε παιδική χαρά", το αντίθετο θα ήταν "Πώς θα μπορούσαμε να..μετατρέψουμε ένα αεροδρόμιο σε φυλακή" ή κάτι παρόμοιο. Αυτές οι ιδέες μπορούν να πυροδοτήσουν νέες σκέψεις και λύσεις για την πραγματική σας πρόκληση.
Αυτή η μέθοδος δεν θα πρέπει προφανώς να χρησιμοποιείται ως η μόνη που δοκιμάζεται. Αλλά ο αρνητικός καταιγισμός ιδεών μπορεί να αποδειχθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσει η αδράνεια μιας διαδικασίας καταιγισμού ιδεών. Αν το μόνο που μπορείτε να σκεφτείτε είναι λόγοι για τους οποίους η ιδέα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει - αποδεχτείτε το και αφήστε τις χειρότερες ιδέες σας να ζωντανέψουν. Αν μη τι άλλο, θα είστε σε θέση να τις απορρίψετε και ίσως καταλήξετε σε κάτι καλύτερο εξαιτίας αυτού.
Η χρήση αναλογιών είναι χρήσιμη αν έχετε την αίσθηση ότι η ομάδα έχει κολλήσει. Θέτει την ομάδα σε μια διαφορετική νοοτροπία και επίσης την απαλλάσσει από τις ανησυχίες σχετικά με την εφαρμοσιμότητα. Ρωτήστε "Πώς θα έλυνε ο Σούπερμαν αυτό το ερώτημα;". Ανάλογα με την πρόκλησή σας μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά πλαίσια. "Πώς θα έλυνε αυτή την ερώτηση η Apple;" ή η ΙΚΕΑ ή οποιαδήποτε άλλη μάρκα ή φανταστικός χαρακτήρας που όλοι γνωρίζουν και που αντιπροσωπεύει ορισμένες αξίες.
Ο σκοπός αυτής της μεθόδου είναι να ξαναζήσετε τον εαυτό σας από τον περιορισμό του ρεαλισμού ή της εφικτότητας. Είναι εντάξει να σκεφτόμαστε μαγικές λύσεις, αν μπορούμε αργότερα να σκεφτούμε κάποιον πραγματικό τρόπο για να το πετύχουμε. Αλλά έχοντας πρόσβαση σε υπερδυνάμεις μπορεί να σας δώσει ιδέες που διαφορετικά δεν θα είχατε σκεφτεί ποτέ.
Αυτή είναι μια καλή μέθοδος για να εμβαθύνετε στις ιδέες σας:
Χωρίστε την ομάδα σας σε ομάδες των 4. Ο καθένας στην ομάδα παίρνει ένα κενό χαρτί Α4. Διπλώστε το 3 φορές, ώστε να έχετε 8 διαφορετικά πεδία. Ο καθένας επιλέγει μία ιδέα που θέλει να εξελίξει και την τοποθετεί στο πρώτο πεδίο. Αναπτύξτε αυτή την ιδέα στο επόμενο πεδίο. Προσθέστε κάτι ή σκεφτείτε μια παραλλαγή της.
Μετά από αυτό: δώστε αυτό το χαρτί σε κάποιον άλλον από την ομάδα σας και εσείς παίρνετε ένα χαρτί από κάποιον άλλο. Χτίστε πάνω στην ιδέα από το τελευταίο πεδίο. Στο τέλος έχετε 7 γύρους και 20 ιδέες ανά ομάδα.
Αυτή η μέθοδος ακούγεται ότι είναι χρονοβόρα, αλλά μπορείτε να κάνετε όλη την άσκηση σε λιγότερο από 20 λεπτά, αν έχετε 2 λεπτά ανά γύρο.
Η έμπνευση είναι ζωτικής σημασίας για την δημιουργία ιδέας. Γι' αυτό μη διστάσετε επίσης να δείτε τι έχουν κάνει άλλες ομάδες με καταιγισμό ιδεών. Κάντε μια βόλτα στο χώρο του εργαστηρίου, κοιτάξτε τις αυτοκόλλητες σημειώσεις, διαβάστε τυχαίες σημειώσεις. Μπορείτε να αντλήσετε ιδέες, παρατηρήσεις και ιδέες των άλλων. Φέρτε τις πίσω στην ομάδα σας και μοιραστείτε τις.
Αυτό λειτουργεί καλύτερα αν είστε μια μεγάλη ομάδα που χωρίζεται σε ομάδες, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική ως συνέχεια ενός καταιγισμού ιδεών. Αφιερώστε 2 λεπτά για να διαβάσετε τον πίνακα, δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε κάτι που σας προκαλεί περισσότερες ιδέες και προσθέστε τις στον πίνακα.
Όπως έχετε ήδη μάθει, ο καταιγισμός ιδεών θα πρέπει να είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που θα σας αφήσει με πολλές καλές (και όχι τόσο καλές) ιδέες για να εργαστείτε στην επόμενη φάση. Απλά να έχετε κατά νου αυτές τις συμβουλές:
Βασιστείτε στις ιδέες των άλλων
Το κάνουμε αυτό σε ομάδες επειδή θέλουμε να έχουμε την εμπειρία και τη δημιουργική ενέργεια πολλών ανθρώπων για να λύσουμε μια πρόκληση. Στην ιδεοληψία είναι σημαντικό να μη δουλεύετε μόνοι σας αλλά συλλογικά, να πηδάτε στη διαδικασία σκέψης του άλλου και να εμπλουτίζετε τη δική σας σκέψη πάνω σε αυτήν.
΄Ένα θέμα συζήτησης τη φορά
Είναι δύσκολο να βασιστείτε στις σκέψεις του άλλου όταν διεξάγονται πολλές συζητήσεις. Ο σχεδιαστικός στοχασμός και ιδιαίτερα η Ιδεολογία είναι μια συνεργατική προσπάθεια. Βεβαιωθείτε ότι η ομάδα βρίσκεται πάντα στην ίδια σελίδα και ότι μόνο ένα άτομο μιλάει κάθε φορά.
Μείνετε εστιασμένοι στο θέμα
Θέλουμε να χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας αποτελεσματικά. Είναι εύκολο να παρεκκλίνουμε και όταν κάνουμε ομαδική εργασία πρέπει να βασιστούμε σε όλους στην ομάδα για να είμαστε συγκεντρωμένοι και να συμμετέχουμε στη διαδικασία σκέψης της ομάδας. Με την καλή διαχείριση του χρόνου υπάρχει χρόνος για εστιασμένη εργασία αλλά και εστιασμένα διαλείμματα. Σεβαστείτε τα διαλείμματα!
Να είστε οπτικοί
Στη δουλειά μας βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στο γραπτό και προφορικό λόγο. Όμως η σχεδίαση και το σκίτσο δίνουν έναν άλλο τρόπο έκφρασης και απεικονίζουν περαιτέρω τις ιδέες σας. Τα σχέδια προσελκύουν επίσης την προσοχή!
Επιδιώξτε την ποσότητα
Υπάρχει μια παροιμία: "Η ποσότητα είναι το ζητούμενο: "Αν θέλετε να έχετε μια καλή ιδέα, να έχετε πρώτα πολλές ιδέες". Θέλετε να βγάλετε προς τα έξω ό,τι υπάρχει στη φαντασία της ομάδας σας. Υπάρχει χρόνος για τη δημιουργία ιδεών και υπάρχει χρόνος για την αξιολόγηση των ιδεών. Τώρα είναι η ώρα να τις βγάλετε μαζικά!
Αναβολή της κρίσης
Όταν θέλετε να ξεκινήσετε μια άγρια ροή ιδεών, το χειρότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να είστε επικριτικοί απέναντι στις ιδέες. Το να είστε επικριτικοί είναι καλό, αλλά όχι όταν πρόκειται να ξεκινήσετε τον καταιγισμό ιδεών. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι όλοι στην ομάδα γνωρίζουν, ότι αυτή τη στιγμή όλα είναι πολύτιμα και ότι θα ασκήσουμε κριτική στις ιδέες σε μεταγενέστερο στάδιο.
Διασκεδάστε
Υπό πίεση δεν μπορείτε να σκεφτείτε ελεύθερα. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και η ομάδα σας είστε χαλαροί αλλά συγκεντρωμένοι στην εργασία. Προσπαθήστε να εξαλείψετε την εξωτερική πίεση, όπως οι προθεσμίες και οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα. Όταν διασκεδάζουμε, ενθαρρυνόμαστε να εκφράσουμε τη γνώμη μας και επίσης να διατυπώσουμε ιδέες που είναι ασυνήθιστες. Αυτός είναι ο στόχος.
Ενθαρρύνετε εκκεντρικές ιδέες
Επειδή αναζητούμε καινοτόμους τρόπους επίλυσης ενός προβλήματος, είναι απαραίτητο να υπερβούμε τα γνωστά, κοινά και αναμενόμενα. Ενθαρρύνετε ιδέες που μπορεί να μην είναι ρεαλιστικές τώρα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο.
Τώρα που έχετε κάποια νέα έμπνευση για διασκεδαστικές καταιγίδες ιδεών και ενεργοποιήσεις, ήρθε η ώρα να τις δοκιμάσετε μόνοι σας.
Χρησιμοποιήστε τα όποτε θέλετε να βρείτε κάποιες ιδέες στην ομάδα σας και βρείτε αυτές με τις οποίες αισθάνεστε πιο άνετα.
Section completed |
Exercise | Result | Your answer | Correct answer |