Introduktion
Hvad mener vi, når vi taler om socialt arbejde?
Socialt arbejde kan beskrives som en proces, hvor man hjælper folk med at forbedre deres egne samfund ved at foretage kollektive handlinger. At yde denne hjælp kræver ofte ansættelse af - lønnede eller frivillige - hjælpere, der fungerer som frivillige servicemedarbejdere, forbindelsesofficerer, udviklingsarbejdere eller opsøgende/sociale arbejdere. I praksis kan socialt arbejde antage mange forskellige former. Her er nogle eksempler:
- Sikring af, at lokalsamfundsgrupper har god adgang til de lokale kommuners beslutningsprocedurer.
- Organisering af gadeaktiviteter, der involverer et lokalsamfund i at udforske og fejre dets kulturelle mangfoldighed.
- At gøre det muligt for socialt udsatte mennesker at vende tilbage til samfundet.
- At overtage og administrere egne boligområder eller kvarterer.
- At danne initiativer og selvorganiseringer.
Hvorfor er Designtænkning en interessant tilgang til socialt arbejde?
For at gøre arbejde i lokalsamfund til en deltagende og inkluderende proces, er det nødvendigt at inddrage alle interessenter i lokalsamfundet for at bestemme arten og omfanget af både behov og ressourcer i lokalsamfundet. En sådan behovsvurdering identificerer og reagerer typisk på et specifikt socialt problem.
Ved at anvende Designtænkningsprocessen til en sådan behovsvurdering kan lokalsamfundets beboere blive aktivt involveret i en sådan proces, hvilket vil være et vigtigt skridt i problemløsning og kapacitetsopbygning på lokalt plan. Desuden leverer Designtænkning praktiske løsninger, der er relateret til behovene hos specifikke snarere end generelle medlemmer af et samfund, hvilket gør resultaterne inkluderende og håndterbare på samme tid.
Hvordan fungerer det i praksis?
Ved at bruge dette træningsmodul i Design Thinking vil community workers forbedre deres evne til at:
- Finde ud af behov og smertepunkter i deres lokalsamfund baseret på evidens.
- Engagere deres lokalsamfund i en kreativ problemløsningsproces.
- Finde kreative løsninger på en produktiv og menneskecentreret måde.
Casene fra d.thinking-projektets partnere er praktiske situationer, der beskriver, hvordan en Designtænkningsproces kan være med til at gøre en forskel for at finde nyttige og bæredygtige løsninger på problemer og udfordringer i lokalsamfundet.