Σε αυτήν την ενότητα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία σχεδιαστικής σκέψης στα πλαίσια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που αφορά έναν κοινωνικό επιχειρηματία στον τομέα της εκπαίδευσης.
Εδώ μπορείτε να δείτε ποιες μέθοδοι επέλεξαν οι διαμεσολαβητές του συνεργάτη μας, Compass, για να υλοποιήσουν τη διαδικασία της Σχεδιαστικής Σκέψης και ποια προβλήματα έθεσαν ως στόχο να βρουν λύσεις.
Η Άννα είναι μια αφοσιωμένη και παθιασμένη κοινωνική επιχειρηματίας με εκτεταμένες γνώσεις στον τομέα της εκπαίδευσης. Η ίδια και η ομάδα της είναι ανοιχτοί σε καινοτόμες προσεγγίσεις και κατανοούν τη σημασία της σχεδιαστικής σκέψης στην ανάπτυξη δημιουργικών λύσεων για παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες. Όλοι τους εκτιμούν τη συνεργασία με μια διεπιστημονική ομάδα και έχουν κίνητρο να κάνουν μια θετική διαφορά στην εκπαίδευση. Η Άννα και η ομάδα της δεσμεύονται να βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης για τα παιδιά. Δεσμεύονται να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες της ομάδας-στόχου. Αυτές επικεντρώνονται στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού υλικού και στην υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας των παιδιών.
Η σχεδιαστική σκέψη μπορεί να συμβάλει στο έργο τους με διάφορους τρόπους. Εφαρμόζοντας μια προσέγγιση με επίκεντρο τον μαθητή, μπορεί να αναπτύξει λύσεις που είναι άμεσα προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας σχεδιαστικής σκέψης, η ομάδα θέλει να διατυπώσει μια πρόκληση για να καθορίσει με σαφήνεια το έργο και να δώσει κατεύθυνση. Θεωρούν τα ιδανικά χαρακτηριστικά μιας πρόκλησης σχεδιαστικής σκέψης: Με βάση την τυπική δομή μιας πρόκλησης σχεδιαστικής σκέψης, η πρόκληση θα μπορούσε να μοιάζει με τα ακόλουθα:
Μια πιο συγκεκριμένη πρόκληση για την ομάδα της Άννας:
Επανασχεδιασμός μαθησιακού υλικού για παιδιά δημοτικού σχολείου που παρουσιάζουν δυσκολίες, ώστε να παρέχουν μια ελκυστική και προσιτή μαθησιακή εμπειρία.
και...
Μια πιο ανοιχτή πρόκληση για την ομάδα της Άννας:
Επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος για τα παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες, ώστε να προωθείται η ισότητα και η δια βίου μάθηση και να αντιμετωπίζονται οι ατομικές ανάγκες.
Αυτές οι προσαρμοσμένες προκλήσεις σχετίζονται με την ομάδα-στόχο και το ενδιαφέρον της για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης των παιδιών. Η πιο συγκεκριμένη πρόκληση επικεντρώνεται στον επανασχεδιασμό του μαθησιακού υλικού, ενώ η πιο ανοιχτή πρόκληση εξετάζει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Και οι δύο προκλήσεις παρέχουν κατεύθυνση χωρίς να προσφέρουν έτοιμες λύσεις, αφήνοντας χώρο για δημιουργικές ιδέες και καινοτομίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ομάδας-στόχου.
Η ομάδα της Άννας εφάρμοσε 3 μεθόδους για να δημιουργήσει μια κοινή αντίληψη σχετικά με την πρόκληση: αναστοχασμός, χαρτογράφηση μυαλού και σημασιολογική ανάλυση:
- Κάθε μέλος της ομάδας αντανακλά τις προσωπικές του εμπειρίες με την εκπαίδευση και το μαθησιακό υλικό. Μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: "Ποιες αναμνήσεις έχετε από τα σχολικά σας χρόνια και το μαθησιακό υλικό που χρησιμοποιήσατε;" ή "Ποιο είδος μαθησιακού υλικού σας υποστήριξε καλύτερα και γιατί;".
- Τα μέλη της ομάδας σκέφτονται τις δικές τους ιδέες για ένα ιδανικό μαθησιακό υλικό για τα παιδιά. Μπορεί να αναρωτηθούν: "Ποιος θα ήταν ο ιδανικός συνδυασμός κειμένου, εικόνων και διαδραστικών στοιχείων σε ένα μαθησιακό υλικό που να ταιριάζει σε μένα;" ή "Ποια πρόσθετα χαρακτηριστικά ή επιλογές προσαρμογής θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα μαθησιακό υλικό για τα παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες;".
- Κάθε μέλος της ομάδας προβληματίζεται σχετικά με τα εμπόδια και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά κατά την πρόσβαση στην εκπαίδευση και το μαθησιακό υλικό. Μπορούν να εξετάσουν: "Ποια εμπόδια μπορεί να αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση σε ποιοτικό μαθησιακό υλικό;" ή "Ποιες ειδικές ανάγκες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη μαθησιακού υλικού για τα παιδιά;"
Η ομάδα δημιουργεί έναν κοινό χάρτη του μυαλού με κύριο θέμα "Ανασχεδιασμός μαθησιακού υλικού για παιδιά ηλικίας δημοτικού που ανήκουν σε μειονότητες". Σημειώνουν διάφορες πτυχές που τους έρχονται στο μυαλό σχετικά με το θέμα, όπως το υπάρχον μαθησιακό υλικό, τις προκλήσεις στην πρόσβαση στην εκπαίδευση ή τους τρόπους προσαρμογής στις ατομικές ανάγκες. Η χαρτογράφηση του μυαλού χρησιμεύει ως οπτική επισκόπηση για τη διάρθρωση των υφιστάμενων γνώσεων και των ανοικτών ερωτημάτων.
Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται τους διαφορετικούς ορισμούς και τις υποθέσεις τους σχετικά με τον επανασχεδιασμό του μαθησιακού υλικού. Συζητούν τις ατομικές τους προοπτικές και συνεισφέρουν τις ιδέες τους σχετικά με το τι συνιστά έναν επιτυχημένο επανασχεδιασμό. Ο στόχος δεν είναι να βρεθεί η "σωστή" απάντηση, αλλά να διερευνηθούν διαφορετικές οπτικές γωνίες και να αναπτυχθεί από κοινού μια ευρύτερη κατανόηση της πρόκλησης.
Η Άννα και η ομάδα της βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση του επανασχεδιασμού του μαθησιακού υλικού για τα παιδιά δημοτικού σχολείου που ανηκουν σε μειονότητες. Στη φάση της παρατήρησης, επικεντρώνονται στην κατανόηση του περιβάλλοντος της πρόκλησής τους, εστιάζοντας στους ανθρώπους, τα πλαίσια και τις διαδικασίες. Θέλουν να εντοπίσουν μοτίβα συμπεριφοράς, λύσεις, προσαρμογές, απροσδόκητα σενάρια χρήσης και άλλες εμπειρίες που σχετίζονται με το μαθησιακό υλικό.
Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για την ομάδα μπορεί να είναι η επίσκεψη σε σχολεία και η παρατήρηση μαθημάτων. Δίνουν προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν το υπάρχον μαθησιακό υλικό και στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές αλληλεπιδρούν με αυτό. Κάποιος κρατά σημειώσεις για το τι συμβαίνει στην τάξη, παρατηρεί πώς οι μαθητές χρησιμοποιούν το υλικό και αναζητά σημάδια απογοήτευσης ή δυσαρέσκειας.
Η ομάδα διεξάγει επίσης συνεντεύξεις για να αποκτήσει καλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες των συμμετεχόντων. Παίρνουν συνεντεύξεις από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στο φυσικό τους περιβάλλον για να κατανοήσουν πώς χρησιμοποιείται το μαθησιακό υλικό στην καθημερινή τους ζωή και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν. Η ομάδα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πολιτισμικές πρόβες, όπου οι συμμετέχοντες συλλέγουν ή φωτογραφίζουν αντικείμενα από το περιβάλλον τους, για να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις.
- "Συναντήσαμε μια ομάδα μαθητών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρατήρησης, οι οποίοι μιλούσαν για τις μαθησιακές τους απογοητεύσεις στο διάλειμμα." - "Το πιο απροσδόκητο ήταν ότι πολλοί μαθητές δήλωσαν ότι δεν αισθάνονταν πρόκληση από το διδακτικό υλικό." - "Το πιο εκπληκτικό ήταν ότι ορισμένοι μαθητές βρήκαν καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσουν το κίνητρό τους για μάθηση χρησιμοποιώντας εξωσχολικούς πόρους." - "Το πιο συγκεχυμένο πράγμα ήταν ότι οι μαθητές είχαν διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες όσον αφορά τις μεθόδους μάθησης και τα υλικά." - "Αυτός που διέφερε περισσότερο από μένα ήταν ένας μαθητής που δήλωσε ότι μπορούσε να μάθει καλύτερα ακούγοντας μουσική στο παρασκήνιο." - "Το πιο παράξενο ήταν ότι ορισμένοι μαθητές δήλωσαν ότι τα κίνητρά τους για μάθηση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ανταμοιβές."
Ένα μέλος της ομάδας αφηγείται την ιστορία με βάση τα σημεία που έχουν επισημανθεί. Για παράδειγμα: "Κατά τη διάρκεια της φάσης παρατήρησης, συναντήσαμε μια ομάδα μαθητών που μιλούσαν για τις μαθησιακές τους απογοητεύσεις κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Ένας μαθητής μοιράστηκε ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το διδακτικό υλικό, ενώ ένας άλλος μαθητής ανέφερε ότι χρησιμοποιεί άλλο εκπαιδευτικό υλικό εκτός σχολικής ύλης για μπορεί να μαθαίνει".
Αφού ειπωθεί μία ιστορία, τα μέλη της ομάδας μπορούν να κάνουν ερωτήσεις για να αναπτύξουν καλύτερη κατανόηση των παρατηρήσεων. Για παράδειγμα, "Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές εξέφρασαν τις μαθησιακές τους απογοητεύσεις;" ή "Υπήρχαν άλλες εκπληκτικές εμπειρίες που μοιράστηκαν οι μαθητές;".
Τα μέλη της ομάδας γράφουν τις σχετικές παρατηρήσεις, σημειώσεις και αποσπάσματα σε αυτοκόλλητες σημειώσεις και τις προσαρτούν στον τοίχο ή σε έναν πίνακα. Σε κάθε αυτοκόλλητο σημείωμα μπορεί να αναγράφεται ο αριθμός του συμμετέχοντα για να παραπέμπει στη σχετική συνέντευξη ή παρατήρηση.
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με την επόμενη κατάσταση συνέντευξης ή παρατήρησης. Ένα μέλος της ομάδας μοιράζεται τις παρατηρήσεις και τα άλλα μέλη της ομάδας προσθέτουν τις σημειώσεις τους σε αυτοκόλλητες σημειώσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται σε παιδιά δεν είναι αρκετά διαδραστικό ώστε να ενθαρρύνουν τη μάθηση τους και να τους κρατήσει το ενδιαφέρον για μάθηση.
Στόχος της Έμμα είναι να απολαμβάνει τις μαθησιακές της εμπειρίες και να διασκεδάζει αποκτώντας νέες γνώσεις και δεξιότητες.
Θέλει να εξερευνήσει διαφορετικά θέματα και θεματικές ενότητες που κεντρίζουν την περιέργειά της και εξάπτουν τη φαντασία της.
Ο στόχος της Έμμα περιλαμβάνει επίσης την υπέρβαση των εκπαιδευτικών μειονεκτημάτων και την πρόσβαση σε ποιοτικούς μαθησιακούς πόρους.
Η Έμμα παρακινείται από τη φυσική της περιέργεια και την επιθυμία της να ανακαλύπτει νέα πράγματα.
Της αρέσουν οι διαδραστικές και πρακτικές δραστηριότητες που της επιτρέπουν να μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι.
Η Έμμα παρακινείται από την ευκαιρία να βελτιώσει τα εκπαιδευτικά της αποτελέσματα και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό της.
Η Έμμα είναι μια 8χρονη μαθήτρια που προέρχεται από μειονοτική ομάδα.
Παρακολουθεί ένα σχολείο με περιορισμένους πόρους και αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η έλλειψη πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό και υποστήριξη.
Η έκθεση της Έμμα σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες εκτός σχολείου είναι περιορισμένη.
Μπορεί να μην έχει πρόσβαση σε ψηφιακές συσκευές στο σπίτι, αλλά είναι εξοικειωμένη με την τεχνολογία μέσω περιορισμένης έκθεσης στο σχολείο ή σε κοινοτικά κέντρα.
"Πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ελκυστικό και διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό που να τραβάει το ενδιαφέρον των παιδιών και να διατηρεί τα κίνητρά τους για μάθηση;"
Οπτικά μέσα: Χρήση εικόνων, γραφημάτων και διαγραμμάτων για την παροχή οπτικών ερεθισμάτων και την υποστήριξη της κατανόησης.
Ηχητικά εφέ: Ενσωμάτωση ήχων, μουσικής ή ηχογραφήσεων φωνής για την ενίσχυση της ακουστικής εμπειρίας και την παροχή ακουστικής υποστήριξης για τη μάθηση.
Απτικά στοιχεία: Ενσωμάτωση απτικών υλικών, υφών ή διαδραστικών επιφανειών για την ενίσχυση της μάθησης μέσω της αίσθησης της αφής.
Διαδραστικά στοιχεία: ενσωμάτωση διαδραστικών χαρακτηριστικών, όπως αισθητήρες αφής, ρυθμιστικά ή κουμπιά, για να καταστεί δυνατή η ενεργός συμμετοχή των παιδιών.
Ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών: Χρήση ταμπλετών, smartphones ή άλλων ψηφιακών συσκευών για την παροχή περιεχομένου πολυμέσων και διαδραστικών ασκήσεων.
Διαδραστική εφαρμογή μάθησης: Η ομάδα θα μπορούσε να αναπτύξει μια εφαρμογή μάθησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smartphones ή tablets. Η εφαρμογή θα μπορούσε να περιέχει διάφορες μαθησιακές ενότητες που συνδυάζουν οπτικά, ακουστικά και απτικά στοιχεία για να δημιουργήσουν μια καθηλωτική μαθησιακή εμπειρία. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα μπορούσαν να παίζουν διαδραστικά παιχνίδια, να παρακολουθούν βίντεο, να λύνουν παζλ ή να ενεργοποιούν ορισμένες λειτουργίες με την αφή.
Στην περίπτωση της ομάδας της Άννας, με το επιλεγμένο πρωτότυπο διαδραστικής εφαρμογής μάθησης, το σενάριο και το περιβάλλον δοκιμής θα μπορούσε να είναι το εξής:
- Τι θέλουμε να μάθουμε; Θέλουμε να κατανοήσουμε πώς αλληλεπιδρούν τα παιδιά με την εφαρμογή, τα επίπεδα εμπλοκής τους και κατά πόσο η εφαρμογή ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις μαθησιακές τους ανάγκες.
- Γιατί θέλουμε να μάθουμε; Θέλουμε να συλλέξουμε ανατροφοδότηση για να βελτιώσουμε τη χρηστικότητα, την αποτελεσματικότητα και τη συνολική εμπειρία των χρηστών της εφαρμογής.
- Πώς το ανακαλύπτουμε; Παρατηρώντας τα παιδιά να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και στη συνέχεια διεξάγοντας σύντομες συνεντεύξεις για να συγκεντρώσουμε τα σχόλια και τις ιδέες τους.
- Δημιουργία ενός προγράμματος της πιλοτικής εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας κάθε συνεδρίας και του αριθμού των συμμετεχόντων.
- Προετοιμασία των απαραίτητων υλικών, όπως συσκευές (smartphones ή tablets) με εγκατεστημένη την εφαρμογή, έντυπα συγκατάθεσης για τους συμμετέχοντες και τους γονείς/κηδεμόνες τους και τυχόν πρόσθετα σκηνικά ή ερεθίσματα που σχετίζονται με τις λειτουργίες της εφαρμογής.
- Προσδιορισμός των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ή βημάτων της εφαρμογής που θα δοκιμαστούν και διασφάλιση ότι είναι προσβάσιμα και λειτουργικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δοκιμών.
- Προετοιμασία ενός σύντομου εισαγωγικού σεναρίου για την καθοδήγηση του δοκιμαστή στις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής.
- Προετοιμάστε έναν κατάλογο των πτυχών που θα παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δοκιμών, όπως η εμπλοκή του χρήστη, η ευκολία πλοήγησης και η κατανόηση των λειτουργιών της εφαρμογής.
- Ανάπτυξη μιας σειράς ερωτήσεων συνέντευξης για τη συλλογή ποιοτικών ανατροφοδοτήσεων από τους δοκιμαστές μετά την αλληλεπίδρασή τους με την εφαρμογή.
- Καθορίστε την ομάδα-στόχο για τη διαδραστική εφαρμογή μάθησης. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει παιδιά εντός ενός συγκεκριμένου ηλικιακού εύρους ή με συγκεκριμένες μαθησιακές ανάγκες.
- Επιλογή συμμετεχόντων που ταιριάζουν στην ομάδα-στόχο και μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι μη χρήστες, εξαιρετικά εξελιγμένοι χρήστες ή χρήστες που αντιπροσωπεύουν μια ποικιλία μαθησιακών στυλ.
Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο μελέτη περίπτωσης στην κατηγορία "Κοινωνική επιχειρηματικότητα".
Μπορείτε να συνεχίσετε με τη δεύτερη μελέτη περίπτωσης πηγαίνοντας στην επόμενη ενότητα.
Μπορείτε επίσης να επιστρέψετε και να επανεξετάσετε τις μελέτες περίπτωσης στις κατηγορίες:
Ή μπορείτε να μελετήσετε ορισμένες από τις μεθόδους που αναφέρονται σε αυτή την περίπτωση στο μάθημα Brainstorms and Energizers.
Καλή διασκέδαση!
Congratulations |
Exercise | Result | Your answer | Correct answer |