Τι εννοούμε όταν μιλάμε για κοινοτική εργασία;
Η κοινοτική εργασία μπορεί να περιγραφεί ως μια διαδικασία που βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις κοινότητές τους αναλαμβάνοντας συλλογική δράση. Η παροχή αυτής της βοήθειας απαιτεί συχνά την απασχόληση - αμειβόμενων ή εθελοντών - κοινοτικών εργαζομένων, οι οποίοι ενεργούν ως υπεύθυνοι εθελοντικών υπηρεσιών, υπεύθυνοι διασύνδεσης, εργαζόμενοι ανάπτυξης ή εργαζόμενοι προσέγγισης/κοινωνικοί λειτουργοί. Στην πράξη, η κοινοτική εργασία μπορεί να λάβει μια μεγάλη ποικιλία μορφών. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:
- Διασφάλιση ότι οι κοινοτικές ομάδες έχουν καλή πρόσβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των τοπικών δήμων.
- Διοργάνωση δραστηριοτήτων δρόμου με τη συμμετοχή μιας τοπικής κοινότητας στην εξερεύνηση και τον εορτασμό της πολιτιστικής της ποικιλομορφίας.
- Παροχή δυνατότητας σε κοινωνικά ευάλωτα άτομα να επανενταχθούν στην κοινότητα.
- Ανάληψη και διαχείριση δικών τους οικισμών ή γειτονιών.
- Δημιουργία πρωτοβουλιών και αυτοοργανώσεων.
Γιατί η σχεδιαστική σκέψη είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην κοινοτική εργασία;
Για να γίνει η κοινοτική εργασία μια συμμετοχική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, είναι απαραίτητο να εμπλακούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς της κοινότητας για να καθοριστεί η φύση και η έκταση τόσο των αναγκών όσο και των πόρων της κοινότητας. Μια τέτοια εκτίμηση αναγκών συνήθως προσδιορίζει και απαντά σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα. Με την εφαρμογή της μεθοδολογίας Σχεδιαστικής Σκέψης σε μια τέτοια αξιολόγηση αναγκών, οι κάτοικοι της κοινότητας μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε μια τέτοια διαδικασία, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη ικανοτήτων σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, το Design Thinking παρέχει πρακτικές λύσεις που σχετίζονται με τις ανάγκες συγκεκριμένων και όχι μόνο μέσων μελών μιας κοινότητας, καθιστώντας τα αποτελέσματα περιεκτικά και ταυτόχρονα διαχειρίσιμα.
Πώς λειτουργεί στην πράξη;
Με τη χρήση αυτής της εκπαιδευτικής ενότητας Design Thinking, οι εργαζόμενοι στις κοινότητες θα βελτιώσουν την ικανότητά τους να:
- Να ανακαλύπτουν τις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινότητάς με βάση στοιχεία.
-
Να εμπλέκουν τις κοινότητές τους σε μια δημιουργική διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.
-
Να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις με παραγωγικό και ανθρωποκεντρικό τρόπο.
Οι μελέτες περίπτωσης που παρέχονται από τους εταίρους του έργου d.thinking αφορούν πρακτικές καταστάσεις, που περιγράφουν πώς μια διαδικασία Design Thinking θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την εξεύρεση χρήσιμων και βιώσιμων λύσεων για προβλήματα και προκλήσεις στην κοινότητα.