Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία Σχεδιαστικής Σκέψης στην Κοινοτική Εργασία για την ομάδα της Hannah που αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς στο Kleefeld, σε ένα προάστιο του Ανόβερου.
Εδώ μπορείτε να δείτε ποιες μέθοδοι επέλεξαν οι συντονιστές του συνεργάτη μας, VNB,για να τους υλοποιήσουν τη διαδικασία της Σχεδιαστικής Σκέψης και ποια προβλήματα έθεσαν ως στόχο να βρουν λύσεις.
Η Hannah και οι 2 συνάδελφοί της είναι κοινωνικοί λειτουργοί στο Kleefeld, ένα προάστιο του Ανόβερου στην Γερμανία. Φέρνουν σε επαφή τους κατοίκους μιας συνοικίας, παρέχουν ανταλλαγή και εκπαίδευση και προσφέρουν πρωτοβουλίες που προωθούν τη συμμετοχικότητα στην κοινότητα. Λειτουργούν ως διαμεσολαβητές και δικτυωτές μεταξύ των οικογενειών των κατοίκων, σχολείων, εταιρειών στέγασης, της αστυνομίας, του δημοτικού συμβουλίου και πολλών άλλων.
Ωστόσο, είναι δύσκολο γι' αυτούς να διατηρήσουν την ενεργό συμμετοχή με τους κατοίκους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά και μετά την περίοδο των διακοπων. Ελπίζουν να μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να διατηρούν μια σταθερή επικοινωνιακή σχέση με την τοπική κοινότητα για να υπάρχουν δραστηριότητες.
Ένας δάσκαλος τους πρότεινε να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της Σχεδιαστικής Σκέψης για να βρουν μια καλύτερη δυνατή και βιώσιμη λύση για το πρόβλημα. Ο δάσκαλος οργάνωσε μάλιστα μια ευρύχωρη αίθουσα στο τοπικό Γυμνάσιο, όπου θα μπορούσαν να εργαστούν ως ομάδα.
Η Hannah σχημάτισε μια πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 3 κοινωνικούς λειτουργούς, 2 εκπαιδευτικούς, 3 κατοίκους και 1 εκπρόσωπο της μεγάλης τοπικής εταιρείας που παρέχει στέγαση. Στην πρώτη συνάντηση, εξοικειώθηκαν με τη νοοτροπία και τη διαδικασία της Σχεδιαστικής Σκέψης μελετώντας ατομικά την εκπαιδευτική πλατφόρμα d.thinking. Αφού εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το βασικό ζήτημα, διατύπωσαν το ακόλουθο πρόβλημα βάσει του οποίου θα χρησιμοποιούσαν τη διαδικασία σχεδιαστικής σκέψης για να επελύσουν το εν λόγω πρόβλημα:
Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε μια συμμετοχική και συνεχή συνεργασία με τους κατοίκους της γειτονιάς μας για να υπάρχουν περισσότερες πρωτοβουλίες στην κοινότητα αντί για τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες;
Συμφώνησαν να δουλέψουν πάνω στο εν λόγω πρόβλημα σε διάφορες συναντήσεις, ακολουθοώντας τη διαδικασία της Σχεδιαστικής Σκέψης. Δημιούργησαν το όνομα της ομάδας τους, "ομάδα Kleefeld".
Η ομάδα Kleefeld εφάρμοσε 2 μεθόδους για να δημιουργήσει μια κοινή αντίληψη σχετικά με την πρόκληση: αυτοαναστοχασμός και χαρτογράφηση του νου (mind mapping).
Πριν από την συνάντηση του εργαστηρίου, κάθε μέλος της ομάδας πραγματοποίησε ατομικά έναν αυτο-αναστοχασμό ("σιωπηλός καταιγισμός ιδεών"). Συγκεντρώθηκαν προσωπικοί συνειρμοί και ιστορίες που σχετίζονται με το θέμα και έγινε μια βασική έρευνα γραφείου. Για αυτόν τον αυτο-αναστοχασμό, διατυπώθηκαν κατευθυντήριες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα:
Στη συνάντηση, η ομάδα μοιράστηκε τις υποθέσεις της και ανακάλυψε τις πρώτες κατευθύνσεις για να φτάσει σε μια κοινή κατανόηση του θέματος. Επιπλέον, η ομάδα Kleefeld άρχισε να συνδέει τις σκέψεις και τις εμπειρίες της δημιουργώντας έναν χάρτη του νου υπό έναν συγκεκριμένο τίτλο ("Ποιοι είναι οι κάτοικοι και οι ενδιαφερόμενοι φορείς της κοινότητάς μας;"), τοποθετώντας τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν σε ένα πλαίσιο. Ο χάρτης του νου, τους βοήθησε να οπτικοποιήσουν τις πρώτες τους ιδέες για το θέμα και ο τίτλος τους οδηγούσε στην επόμενη φάση της διαδικασίας Σχεδιαστικής Σκέψης.
Μετά τη συλλογή πληροφοριών μεταξύ των μελών της ομάδας στη φάση της κατανόησης, η ομάδα Kleefeld προχώρησε στη φάση 2 της Σχεδιαστικής Σκέψης, τη φάση της παρατήρησης. Στόχος ήταν να μάθουν περισσότερα για τους ανθρώπους και το πλαίσιο της πρόκλησης.
Τα μέλη της ομάδας συναντήθηκαν ένα βράδυ, συνέταξαν κατευθυντήριες ερωτήσεις και σχεδίασαν συνεντεύξεις αυτοπροσώπως με τους κατοίκους. Χρησιμοποίησαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τις συνεντεύξεις και τον κατάλογο ελέγχου που παρείχε η εκπαιδευτική πλατφόρμα d.thinking και χώρισαν τα καθήκοντα σε διαφορετικούς ρόλους: συνεντευκτής και σημειωτής. Με τη σύμφωνη γνώμη των συνεντευξιαζόμενων, οι συνεδρίες των συνεντεύξεων μαγνητοφωνήθηκαν επίσης
Αφού συνέλεξαν δεδομένα από 5 συνεντεύξεις, ανέκριναν επιπλέον και άλλους εμπειρογνώμονες από την κοινότητα (έναν αναπληρωτή διευθυντή σχολείου και έναν κοινωνικό λειτουργό από το τοπικό κέντρο νεολαίας). Τέλος, η Hannah πραγματοποίησε άλλη μια έρευνα γραφείου σχετικά με τα διάφορα κανάλια και τις στρατηγικές επικοινωνίας για να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις δυνατότητές τους. Συνολικά, χρειάστηκαν 2 εβδομάδες μέχρι να συγκεντρώσουν όλα τα δεδομένα από τις συνεντεύξεις και την έρευνα.
Για την επόμενη φάση, η ομάδα Kleefeld αποφάσισε να αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο για να μοιραστεί τις παρατηρήσεις της, να τις ταξινομήσει και να τις ομαδοποιήσει. Συναντήθηκαν ένα Σάββατο σε ένα ολοήμερο εργαστήριο, παρήγγειλαν φαγητό και ποτό και άρχισαν να ξεπακετάρουν τις πληροφορίες ακούγοντας τις ηχογραφήσεις των συνεντεύξεων και γράφοντας τα σημαντικά ευρήματα σε αυτοκόλλητες σημειώσεις. Μαζί με τις σημειώσεις που κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, παρουσίασαν όλες τις πληροφορίες σε τοίχους. Συγκέντρωσαν τις πληροφορίες κάτω από τίτλους, αναζητώντας ανάγκες, σημεία πόνου, αντιφάσεις, αξίες και πεποιθήσεις των κατοίκων. Με βάση τις ομαδοποιημένες πληροφορίες δημιούργησαν 3 προσωπεία:
Στο επόμενο βήμα, τα μέλη της ομάδας διατύπωσαν τις ακόλουθες δηλώσεις προβλήματος που σχετίζονται με τις προσωπικότητες ως απόψεις (POV):
Με αυτές τις δηλώσεις προβλημάτων διαφορετικών προσωπικοτήτων που αντιπροσωπεύουν τους κατοίκους, η ομάδα Kleefeld αισθάνθηκε καλά προετοιμασμένη να εγκαταλείψει το χώρο του προβλήματος και να εισέλθει στο χώρο της λύσης της διαδικασίας σχεδιαστικής σκέψης.
Για αυτήν και την επόμενη φάση, η ομάδα Kleefeld αποφάσισε να συναντηθεί ξανά μια ολόκληρη ημέρα σε ένα Σαββατοκύριακο, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί ιδέες χρησιμοποιώντας πιο διασκεδαστικό αλλά και εποικοδομητικό τρόπο. Αρχικά, αναδιαμόρφωσαν τις διατυπώσεις των προβλημάτων σε ερωτήσεις "Πώς θα μπορούσαμε". Αυτό βοήθησε να εστιαστεί η προσοχή στη διερεύνηση των προβλημάτων για τον σχεδιασμό λύσεων χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της Σχεδιαστικής Σκέψης:
Η ομάδα σχημάτισε 3 υποομάδες και άρχισε να παράγει ιδέες χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές καταιγισμού ιδεών που βρήκαν στην εκπαιδευτική πλατφόρμα d.thinking. Ήταν ιδιαίτερα αστείο που ζωγράφισαν την καυτή πατάτα και τον αστερία. Ο λόγος που το έκαναν αυτό ήταν για να γράψουν πολλές ιδέες σε λίγο χρόνο. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν το πλέγμα ιδεών για να αξιολογήσουν και να φιλτράρουν τις ιδέες και να διευκολύνουν την επιλογή αυτών με τις οποίες θα συνέχιζαν να εργάζονται. Κάθε ομάδα αποφάσισε για μία πολλά υποσχόμενη ιδέα να δημιουργήσει πρωτότυπο, έχοντας κατά νου ότι οι άλλες ιδέες μπορεί να είναι χρήσιμες σε μεταγενέστερο στάδιο:
Με αυτές τις ιδέες, η ομάδα Kleefeld αισθάνθηκε καλά προετοιμασμένη για την επόμενη φάση.
Το απόγευμα ξεκίνησε το πιο δημιουργικό μέρος της διαδικασίας: Η ομάδα Kleefeld συνέχισε να εργάζεται σε 3 υποομάδες για την κατασκευή πρωτοτύπων που οπτικοποιούσαν τις ιδέες τους:
Οι ομάδες παρουσίασαν τα πρωτότυπά τους στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, συζήτησαν τα αποτελέσματα και αποφάσισαν να δοκιμάσουν και τις 3 ιδέες με τους κατοίκους και άλλους ενδιαφερόμενους στην τελική φάση.
Για να συμμετάσχουν όσον το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι και ενδιαφερόμενοι στην τελική φάση, η ομάδα Kleefeld αποφάσισε να συνδυάσει την οργάνωση μιας δημόσιας εκδήλωσης για την τοπική κοινότητα με παρουσιάσεις και συζητήσεις των ιδεών που αναπτύχθηκαν προηγουμένως. Προσκάλεσαν σε ένα μπάρμπεκιου με ζωντανή μουσική και χορό που έλαβαν μέρος τοπικοί καλλιτέχνες και έστησαν περίπτερα στην αγορά όπου παρουσιάστηκαν οι διάφορες ιδέες στους συμμετέχοντες. Οι κάτοικοι μπορούσαν να ψηφίσουν για τις ιδέες βάζοντας μπάλες σε διαφανείς σωλήνες και να εγγραφούν σε λίστες επαφών για να ενημερωθούν περαιτέρω και να κληθούν για την υλοποίηση των ιδεών. Η πιο θετική ψήφος δόθηκε στην ιδέα της λέσχης πρωινού, ακολουθούμενη από την πλατφόρμα εθελοντισμού. Η ιδέα των χορηγιών των κατοίκων έλαβε λιγότερες θετικές ψήφους, οπότε οι εργαζόμενοι στην κοινότητα αποφάσισαν μαζί με τους κατοίκους να υλοποιήσουν άμεσα τις δύο πρώτες ιδέες. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η διαδικασία Σχεδιαστικής Σκέψης συνέβαλε στη δημιουργία εφικτών και βιώσιμων ιδεών προς το συμφέρον των κατοίκων. Η Σχεδιαστική Σκέψη είναι μια επαναληπτική προσέγγιση, και αν αποδειχθεί ότι οι ιδέες δεν θα επιτύχουν, η ομάδα Kleefeld έχει ακόμα κάποιες επιλογές από τη φάση της ιδέας στις οποίες θα μπορέσει να επανέλθει.
Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο περιπτωσιολογικές ιστορίες στην κατηγορία "Κοινοτική εργασία".
Μπορείτε να συνεχίσετε με τη δεύτερη μελέτη περίπτωσης για την ΙΤΑΛΙΑ πηγαίνοντας στην επόμενη ενότητα.
Μπορείτε επίσης να επιστρέψετε και να επανεξετάσετε τις μελέτες περίπτωσης στις κατηγορίες:
Ή μπορείτε να μελετήσετε ορισμένες από τις μεθόδους που αναφέρονται σε αυτή την περίπτωση στο μάθημα Brainstorms and Energizers.
Καλή διασκέδαση!
Congratulations |
Exercise | Result | Your answer | Correct answer |