Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης είναι ένα από τα βασικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του Design Thinking είναι η ανακάλυψη και η κατανόηση των υπαρχουσών αναγκών, ώστε τελικά να είναι σε θέση να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις. Η διαδικασία περιλαμβάνει μεθόδους που επιτρέπουν την ενσυναίσθηση με τους ανθρώπους. Στα επιμέρους βήματα της διαδικασίας επιδιώκεται η ισορροπία μεταξύ αναλυτικής και δημιουργικής σκέψης.
Στο έργο Design Thinking for Social Inclusion εφαρμόσαμε το Design Thinking για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους σε τρεις υποδειγματικούς τομείς που έχουν τεράστια σημασία για την κοινωνική ένταξη: Κοινωνική επιχειρηματικότητα, κοινοτική εργασία και διαχείριση της βιωσιμότητας. Αυτά τα τρία βασικά θέματα επιλέχθηκαν λόγω της σημασίας τους για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης:
Ένα κεντρικό αποτέλεσμα του έργου Design Thinking for Social Inclusion είναι αυτή η διαδραστική πλατφόρμα μάθησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές για την ανάπτυξη εργαστηρίων διά ζώσης ή μικτής μάθησης με βάση τη διαδικασία του design thinking. Η πλατφόρμα επιτρέπει την αυτοκατευθυνόμενη επιτόπια ηλεκτρονική μάθηση. Οι εκπαιδευτικές ενότητες της πλατφόρμας που προσδιορίζονται για τους τρεις τομείς εστίασης (κοινωνική επιχειρηματικότητα, διαχείριση της βιωσιμότητας, εργασία στην κοινότητα) καλύπτουν ολόκληρη τη διαδικασία της σχεδιαστικής σκέψης, προτείνουν μεθόδους για τη διέλευση από τα 6 διαφορετικά επαναληπτικά βήματα της διαδικασίας και δίνουν παραδείγματα από την πρακτική εφαρμογή στο έργο των εταίρων του έργου. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα περιλαμβάνει σύντομες βιντεοσκοπήσεις για την απεικόνιση της διαδικασίας και επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Με τη βοήθεια της πλατφόρμας και του περιεχομένου της, τα ιδρύματα και τα άτομα σε όλη την Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το Design Thinking για τους εαυτούς τους και για τις ομάδες-στόχους τους με έναν καλά δομημένο και ανθρωποκεντρικό τρόπο.
Η διακρατική ομάδα d.thinking κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του έργου στα Σκόπια / Βόρεια Μακεδονία
A project under the EU Erasmus+ programme (Key action 2: Strategic partnerships in adult learning)
Project Number: 2021-1-DE02-KA220-ADU-000035655
Contact:
Tino Boubaris
VNB-Geschäftsstelle NordWest